FAQ - Gyakran ismétlődő kérdések


Mi a Q10?
Hogyan fedezték fel a Q 1o-et, és milyen fontos állomások említhetőek a történetében?
Miért léphet fel Q 1o hiány a szervezetben?
Melyek azok a szervek, amik sejtjeiben leggyakrabban lép fel Q10 hiány?
Mennyi a Q10 igény napi adagja?
Milyen táplálékban van bőséges Q10 mennyiség?
Melyek azok a szívbetegségek, melyek esetében felmerül a Q10 adagolása?
Milyen idegrendszeri betegségek esetén javasolt Q10 szedése?
Milyen hatást várhatunk cukorbetegség esetén a Q10-től?
Melyek azok a bőrbetegségek, amik esetében megkísérelhetjük Q10 adását?
Kell-e a nagy fizikai igénybevételnek kitett embereknek (pl. atlétáknak) Q10-t szednie?
Mit jelent a Q-GEL elnevezés?
Milyen népszerűsítő angol irodalomból tájékozódhatunk a Q10 előnyeiről?
Q10 tanulmányok orvosoknak


Mi a Q10?

Hogyan fedezték fel a Q 1o-et, és milyen fontos állomások említhetőek a történetében?

A Wisconsin Egyetem laboratóriumában, 1957-ben Frederick Crane a szarvasmarha szívből nyert sejtek mitokondriumait tanulmányozta. Az olajos frakciót vizsgálva kis sárga kristályokra lett figyelmes. Ezekből küldött a Merck, Sharpe és Dohme gyógyszercég laboratóriumába, ahol Karl Folkers meghatározta a kristályt alkotó molekula szerkezetét: ez lett a Q1o. Már az 196o-as években alkalmazták Japánok a pangásos szívelégtelenség kezelésénél, de alkalmazása akkor terjedt el igazán, amikor a 7o-es évek közepén megoldották a fermentációs előállítását. 1982-re már a leggyakrabban használt öt gyógyszer között rangsorolták Japánban, és az 198o-as években hirtelen fellendül a Q10-el foglalkozó publikációk és kongresszusok száma. 1996-ban újabb forradalmi áttörés következett be a Q10 előállításában: a Gel-Tec cég kifejlesztette a vízoldékony formáját a Q10-nek, ami nagyobb hatékonyságú felszívódást és bio-elérhetőséget tesz lehetővé. 1997-ben már a fő cardiológiai tankönyvekben is megemlítik a Q1o-et.
A Q10 kronológiája, felsorolás szinten:

Ugrás a tetejére!

Miért léphet fel Q 1o hiány a szervezetben?

A szervezet részben külső forrásból szerzi be az életfunkciókhoz szükséges Q 10-et (ld. 5-ös kérdés). Nagyobb részt viszont a sejtek saját termelése fedezi a Q 1o igényt. Az előállításhoz szükséges 8 vitamin (pl. fólsav, C vitamin, B6 és B12 vitamin) és számos nyomelem hiányában kevés Q10 képződik. A fenti vitaminok és nyomelemek hiánya civilizációnk egyoldalú táplálkozásában gyakran fordul elő. Ugyanakkor a fokozott stressz és szellemi, fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt is, aminek normális képzés már nem tud megfelelni. Így Q10 hiány mind csökkent képzés, mind fokozott felhasználás miatt előállhat. Különösen felgyorsulnak ezek a folyamatok a szervezet öregedésével. További csökkenést okozhat egyes gyógyszerek szedése, mint a napjainkban igen elterjedt és reklámozott, egyébként az ishemiás szívbetegség visszaszorításában alapvető jelentőségű zsírcsökkentők (Zocor, Sortis). Ezek szedésével nemcsak a cholesterin szint csökken, de a hasonló biokémiai úton képződő Q10 mennyisége is.

Ugrás a tetejére!

Melyek azok a szervek, amik sejtjeiben leggyakrabban lép fel Q10 hiány?

Szív, immunrendszer, túlműködéses pajzsmirigy, fogíny.
Honnan lehet megállapítani, hogy a szervezetben kevés a Q10 ? A Q10 hiánynak egyrészt klinikai tünetei szembetünőek, de ezek általában általános panaszokat képeznek (fáradtság, enerváltság, teljesítőképesség csökkenése). Megfigyeltek ugyanakkor konkrét betegségeket is, ami a Q10 szint csökkenésére jellemző. Laboratóriumban a Q10 meghatározása a Q10 vérszintjének kimutatásán alapul. Ilyet hazánkban az InterHealth Kft anyagi támogatásával a Honvédkórház kísérleti tudományos laboratóriumában, cardiológiai vizsgálatok hátteréhez, és nyitott szívműtéten átesett betegek esetében végeztek.

Ugrás a tetejére!

Mennyi a Q10 igény napi adagja?

A kezelés előtt kívánatos a szervezetben fennálló Q10 vérszint meghatározása. Ennek van egy általánosan elfogadott alsó és felső határértéke, és a vérszint ismeretében lehet javaslatot tenni a pótlás napi mennyiségére.
A pótlás mennyisége függ attól, hogy zsíroldékony, avagy vízoldékony (Q-gél) formában juttatjuk be a Q10-et a szervezetbe, utóbbiból ugyanazon hatás eléréséhez kevesebb kell.
A különböző emberi szervezetek másképpen reagálnak ugyanarra a bevitt Q10 mennyiségre, tehát a "hatásos pótlás" a klinikai tünetek javulásától és a vérszint kontroll értékétől függ.

Ugrás a tetejére!

Milyen táplálékban van bőséges Q10 mennyiség?

Szarvasmarha szív, disznóhús, szardínia, makréla, pisztráng, brokkoli, spenót, mogyoró.
Miért van a Q1o-nek kiemelt szerepe a szívbetegségek megelőzésében, kezelésében ? Mert a szív folyamatos és igen aktív működése miatt (átlag 7o-9o összehúzódás percenként még nyugalmi állapotban is) igen függ az ATP, és ezen keresztül a megfelelő Q10 szinttől. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy szívbetegség súlyossága meglepően jól korrelál a szervezet Q10 hiányával.

Ugrás a tetejére!

Melyek azok a szívbetegségek, melyek esetében felmerül a Q10 adagolása?

Mindenekelőtt, mindenfajta szívbetegség gyanújával először is keressük fel a háziorvost ill. kardiológust. A Q1o gyógyító hatása nem szabad, hogy gátolja a modern orvostudomány diagnózisait és kezelési eljárásait. Csak meghatározott kivizsgálás után javasolt a Q10 szedésének elkezdése, (akár párhuzamosan a modern medicina gyógykezelésével), és a dozírozást szakember állapítsa meg. A következő szívbetegségek esetében lehet a Q1o-nek potenciális hatása: 1/koszorúér görcs következtében fellépő mellkasi nyomásérzés (angina pectoris), 2/szivizom mentés szívműtét, ill. koszorúér-tágítás ill. trombózis esetén, 3/pangásos szívelégtelenség (szakemberek számára: kongesztiv cardiomyopathia, diasztolés funkcióelégtelenség), 4/toxikus gyógykezelés, pl. Adriamycin rákellenes terápia esetén, 5/ magas vérnyomásbetegség esetében (légyen az esszenciális vagy vese eredetű), 6/a pitvar-kamra közötti szívbillentyű laza szövete és vérvisszacsorgás esetén (szakemberek számára: mitralis prolapsus), 7/ ritmuszavarok, főleg kamrai pótütések esetén, 8/cholesterin csökkentő gyógyszerek szedésénél (Zocor, Sortis) (szakembereknek: HMG-CoA reduktáz gátlók)
Hogyan hat a Q10 az érelmeszesedés ellen ? Mindenekelőtt, mindenfajta érelmeszesedés gyanújával először is keressük fel a háziorvost ill. kardiológust. A Q1o gyógyító hatása nem szabad, hogy gátolja a modern orvostudomány kezelési eljárásait. Csak meghatározott kivizsgálás után javasolt a Q 1o szedésének elkezdése, (akár párhuzamosan a modern medicina gyógykezelésével), és a dozírozást szakember állapítsa meg. A Q10 az érelmeszesedést az un. "szabad gyökök" semlegesítésével lassítja. A modern felfogás szerint a különböző káros behatások és magas vérzsír értékek hatására sok agresszív szabad gyök szabadul fel a szervezetben, amik megbontják az érfal-belhártya integritását, elősegítik zsír és mész lerakódását az érfalon belül, amik aztán nőnek, megrepednek, és fokozott véralvadékonyságot kiváltva helyileg előidézik az éren belüli vérrög képződését. Ha a vérrög teljesen elzárja az adott koszorúeret, bizonyos idő elteltével szívizominfarktus alakul ki.
Hogyan erősíti a Q10 az immunitást ? Ez a hatása a Q10-nek empirikus, azaz pontos hatásmechanizmus nem ismert, csak a megfigyelt tények. A Q10 adása rosszindulatú betegségekben segített a falósejtek aktívabb hatékonyságának kialakulásában, gátolva ezáltal a daganat terjedését, ill. áttétek képződését. Főleg állatkísérletekben és vér és nyirokszervi betegségekben figyelték meg ezt a hatást. Másrészt krónikus, és egyben súlyos fertőzésekben (pl. AIDS) megfigyelték a Q10 hatására javuló klinikai állapotot, ill. társ-szövődmények kialakulásának csökkenését. A fentiekre is igaz, hogy a Q1o gyógyító hatása nem szabad, hogy gátolja a modern orvostudomány kezelési eljárásait. Csak meghatározott kivizsgálás után javasolt a Q 1o szedésének mérlegelése, (akár párhuzamosan a modern medicina gyógykezelésével), és a dozírozást szakember állapítsa meg.

Ugrás a tetejére!

Milyen idegrendszeri betegségek esetén javasolt Q10 szedése?

Sok adat utal arra, hogy számos neurodegenerativ betegség hátterében áll anyagcsere és energiaegyensúly felborulása, oxidativ károsodás és szabad gyökök, okozta sejtkárosodás. Ha az idegsejtek energiahiányban szenvednek, több káros és rendellenes elektromos áram és kisülés keletkezik, ami gyorsan felemészti az idegsejt tartalékait. Az ATP lebomlásának csökkentésén keresztül a Q10 gátolja a neurodegenerativ betegségek kialakulását, ill., pl. Huntington choreában csökkenti a sejtben a tejsav koncentrációt. Az Alzheimer betegség (ami korunk pestise, csak az USA-ban 5 millió embert érint) esetén az agyban csökken a superoxid dismutase, egy hatékony antioxidáns, így minden olyan anyag jótékony hatással bír, ami további antioxidáns hatást képes kifejteni, így a Q10 is.

Ugrás a tetejére!

Milyen hatást várhatunk cukorbetegség esetén a Q10-től?

A cukorbetegség napjainkban igen hatékonyan kezelhető a modern orvostudomány vívmányaival. Ezért itt fokozottan érvényes, hogy cukorbetegség gyanújával először is keressük fel a háziorvost ill. diaetológust. A Q1o gyógyító hatása csak párhuzamosan képzelhető el a megfelelően betartott diétával és gyógykezeléssel (pl. inzulinkezelés). Az USA-ban 16 millió a cukorbetegek száma, de az arány Magyarországon sem jobb, legalább fél millió embert érint, de beszélnek 1o %-os érintettségről is. A Q10 jótékony hatása cukorbetegség esetében többszörös. 1/: a Q10 védi a hasnyálmirigy béta-sejtjeit a szabad gyököktől, 2/:csökkenti, az un. glikáció mechanizmusát (cukor kártékony hatása fehérjékre), 3/ javítja az inzulinnal szemben mutatott érzékenységet, csökkentve ezáltal a vércukorszintet, és 4/: a cukorbetegség miatt rossz energiaháztartást is javítja mitokondriális szinten.

Ugrás a tetejére!

Melyek azok a bőrbetegségek, amik esetében megkísérelhetjük Q10 adását?

Korunk gyorsan terjedő betegsége a napfénynek és káros UV sugárzásnak fokozottan kitett bőrfelület rákos elváltozása. A bőr felszínén C-vitamin, E vitamin, Q10 és glutation kísérli meg a káros behatások semlegesítését, és csak csökkenésük esetén, a felszabaduló és nem semlegesített szabad gyökök hatására indulnak be teljes erővel a káros bőrfolyamatok. Igen reményteljes a Q 10 adása ózon hatásának semlegesítésére is. A Q10 helyi, felszíni felhasználására alkalmas Q-Gel krém jelenleg van bevizsgálás alatt.

Ugrás a tetejére!

Kell-e a nagy fizikai igénybevételnek kitett embereknek (pl. atlétáknak) Q10-t szednie?

Az atlétákra általában jellemző, hogy igen nagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve, és ráadásul gyakran kárhoztatják őket fehérjedús, de egyéb tápanyagokban szegény diétára. Rohamosan csökken szervezetükben az antioxidáns képesség, főleg, ha ráadásul ózondús, szennyezett levegőben edzenek. Innen már csak egy lépés az oxidált LDL cholesterin lerakódása az érfalba, majd a látszólagosan makk-egészséges emberek hirtelen megbetegedése ishemiás koszorúér-betegségben. A fentiek igazságát kísérlettel is igazolták, meglepő módon az atléták szervezetében mind az E-vitamin, mind a Q10 szint alacsonyabb volt még az idős átlagpopulációnál is. Egy finn tanulmány szerint a tájfutók teljesítménye jelentősen javult Q10 szedésével. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy számos vizsgálat folyt a Q10 adagolás és a terhelhetőség növekedésének korrelációjáról, és csak egy részükben bizonyult a Q10 jótékony hatásra, a terhelhetőségre.

Ugrás a tetejére!

Mit jelent a Q-GEL elnevezés ?

Az elnevezés kézenfekvő magyarázata ellenére a Q-GEL nem gél. A "GEL" elnevezés az amerikai szóhasználatban elterjedt lágyzselatin kapszula elnevezését ülteti át a termék nevébe. Az elnevezés egy vízoldékony, a zsíroldékony formánál jobban felszívódó és hasznosuló kiszerelését jelenti a koenzim Q10-nek.
A Q-GEL előnyei a többi forgalomban lévő Q1o készítménnyel szemben! A Q10 alapanyag minden igazolt és legálisan kereskedelembe került kiszerelésben azonos molekuláris biokémiával rendelkezik. A szervezet számára ugyanakkor a felszívódó, és biohasznosításra kerülő Q10 mennyiség számit, és ebben már nagy különbség tapasztalható a zsíroldékony és vízoldékony Q10 kiszerelésben. Utóbbi a Q-GEL, amit 1996-ban állítottak elő. Ennek felszívódása és biohasznosulása sokkal jobb, mind az egyéb Q10 származéknak. Egy 1998-ban megjelent publikáció szerint 12o mg-ot adtak vagy zsíroldékony (standard kiszerelés) softgélt tartalmazó kapszulákból, vagy Q-GEL-ből. Mindkét csoportban a kezdeti Q10 koncentráció 0.5 µg/ml körül volt. 3 hét után a standard kiszerelést szedők vérszintje 1.5 µg/ml volt, míg az ugyancsak 12o mg-ot, de Q-GEL-ből szedőknél ez az érték 3.3 µg/ml volt, azaz több mint a duplája. A kísérletet megismételték, és a biohasznosulás a két csoportban jelentősen különbözött a Q-GEL javára (vs 300 %).

Ugrás a tetejére!

Milyen népszerűsítő angol irodalomból tájékozódhatunk a Q10 előnyeiről?

Q10 tanulmányok orvosoknak:| Nature's Edge | Q-Gel | Samento | Online rendelés |

Interhealth Slovakia s.r.o.
interhealth