CoQ10 és a szívbetegségek

A szervezetünkben előforduló szövetek közül a szívben találjuk a legmagasabb CoQ10 koncentrációt, ami logikus, hiszen a szívnek a legnagyobb az energiaigénye. Ezért nem meglepő, hogy a korai kísérletek leginkább a szívbetegségeket célozták meg terápiás hatás megítélése céljából. Egyik legelső betegség a kongesztiv szívelégtelenség (CHF) volt, amiben kipróbálták a CoQ10 hatékonyságát. A CHF kialakulásának számos oka lehet, akár primér cardiomyopathia, akár egyéb szívelégtelenség következményeként.

D. Yuichi Yamamura (Japán) már 1967-ben kimutatta a CoQ10 hatékonyságát szívelégtelenségben, jóllehet akkor még csak vizsgálták a CoQ10 hatásmechanizmusát. Dr. Karl Folkers és kollégái, dr. Svend és Mortensen ennek nyomán indultak el, és kifejezett összefüggést mutattak ki a CHF súlyossága és a CoQ10 szérumszintje között. Az eredetileg Japán felfedezést, miszerint a CoQ10 adása javítja a szívelégtelenséget, azóta több országban számos kísérlet igazolta.

Az USA-ban Dr. Karl Folkers és dr. Per Langsjoen jeleskedett a CoQ10 CHFra gyakorolt hatásának vizsgálatában. Dr. Per Langsjoen fia, Peter együttműködött apjával a CoQ10 kutatásában, és jelenleg feleségével, Alena-val folytatta a megkezdett munkát, és igen jelentős anyagot gyűjtöttek össze. Számos cikket közöltek le a CoQ10 kedvező hatásáról CHF esetében.

Egy másik, a CoQ10 kutatásában aktívan résztvevő kardiológus dr. Stephen Sinatra. Ő maga is közölt ezzel kapcsolatos cikkeket, és több könyv szerzőjeként is jeleskedett. A kutatások alapján megállapítható, hogy a CoQ10 kiegészítő kezelése leghasznosabb egy évnél rövidebb tartamú szívelégtelenség NYHA I-II súlyossági fokában.

A CHF-n kívül más szívbetegségeket is sikeresen kezeltek CoQ10-el. Többek között ilyen a diasztolés diszfunkció, angina pectoris, magas vérnyomás, kamrai ritmuszavarok, mitralis billentyű prolapsusa, és szívre toxikus gyógyszerelés esetén. A legtöbb fenti esetben a CoQ10 adása kiegészítőként szerepelt a klasszikus gyógyszerelés mellett.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a CoQ10 pótlásánál a Q10 plazma szintjének ismerete. A kezelés hatékonyságához bármelyik kórképben szorosan hozzátartozik egy alsó plazma-határszint, amit el kell érni. Szívbetegek esetében, például, legalább 3 mikrogram/ml szint elérése után számíthatunk csak bármilyen klinikai javulásra. Ugyanilyen fontos a Q10 adagolás időtartama.

Határoztassa meg Ön is a CoQ10 plazma szintjét, és csak utána kezdje el a Q-GEL-t szedni, hiszen ha egyénre szabott ajánlást kap, biztos lehet benne, hogy a megfelelő mennyiséget szedi és nem többet vagy kevesebbet!| Nature's Edge | Q-Gel | Samento | Online rendelés |

Interhealth Slovakia s.r.o.
interhealth