A Q10 felfedezése

Hogyan fedezték fel a Q 1o-et, és milyen fontos állomások említhetőek a történetében? ( részletes kronológiát az FAQ oldalon találhat)
A Wisconsin Egyetem laboratóriumában, 1957-ben Frederick Crane a szarvasmarha szívből nyert sejtek mitokondriumait tanulmányozta. Az olajos frakciót vizsgálva kis sárga kristályokra lett figyelmes. Ezekből küldött a Merck, Sharpe és Dohme gyógyszercég laboratóriumába, ahol Karl Folkers meghatározta a kristályt alkotó molekula szerkezetét: ez lett a Q1o. Az ezt követő években Folkers és munkatársai (MSD) laboratóriumi körülmények között is szintetizálták az anyagot.

Már az 196o-as években alkalmazták Japánok a pangásos szívelégtelenség kezelésénél, de alkalmazása akkor terjedt el igazán, amikor a 7o-es évek derekán Japánban tökéletesítették a Q10 fermentációs technológiáját, ami az anyag ipari méretekben történő előállítását biztosította. Mind a mai napig a Q10 többsége Japánban készül.

Stephen T. Sinatra, M.D, F.A.C.C. a "CoQ10 és a szív" könyvében leírja, hogy az " első szervezett emberi kísérlet CoQ10-el 1965-ben volt, és Dr. Y. Yamamura végezte kollégáival az Osaka Egyetemen". A 7o-es évek elején fedezték fel, hogy a fogíny betegségben szenvedők és a szívbetegek CoQ10 hiányban szenvednek. Innentől megtört a jég, és Sinatra szerint "1982-re a CoQ10 felhasználás oly mértékben megnőtt, hogy mennyisége hasonlítható lett az öt legnagyobb mértékben felhasznált gyógyszer mennyiségéhez".

Japánban, és az 198o-as években hirtelen fellendül a Q10-el foglalkozó publikációk és kongresszusok száma.

1996-ban újabb forradalmi áttörés következett be a Q10 előállításában: a Gel-Tec cég kifejlesztette az alapvetően zsíroldékony, és emiatt nehezen oldódó CoQ10 vízoldékony formáját, ami nagyobb hatékonyságú felszívódást és bio-elérhetőséget tesz lehetővé. Ez a termék a Q-GEL nevet kapta.| Nature's Edge | Q-Gel | Samento | Online rendelés |

Interhealth Slovakia s.r.o.
interhealth